...за "the Wizard of Lies"

филмикултура

<source srcset=/images/the-wizard-of-lies.webp type='image/webp'> "The Wizard of Lies"

Бях забравил интересната история на Бернар Мадоф, признал си в навечерието на Коледа 2008, че ръководената от него финансова институция е гигантска Понци схема. Както с всеки скандал, след началната пушилка през 2009, скандалът затихна и е останал дълготрайно интересен само на американската публика. Затова HBO заснема 113 минутен игрален филм със страхотни превъплъщения на Робърт ДеНиро и Мишел Пфайфър.

Филмът разглежда събитията непосредствено преди ареста и развитието в следващите години, като заема официалната хипотеза, че съпругата и синовете на Бернар не са знаели за същността на бизнеса (в който са участвали), били са изолирани от инвестиционното крило и пр.

Филмът разглежда темата за вината в големи подробности, за жертвите, за неосъзнаването на престъплението и до днес от Бернар. Самият Мадоф-старши твърди (в реалния живот), че в паниката и хаоса на сгромолясващата се американска икономика през 2008 е била нужна изкупителна жертва - и че наказанието му е диспропорционално на престъпленията именно заради жаждата за мъст към привилегирования и безотговорен Wall Street. Както и че Мадоф - легендарен трейдър

В ехото на престъпленията, обаче, отеква - и остава на зрителя да анализира - цената на наказанието. И не става дума за 150-те години присъда на Бернар, а предателството на цялото му семейство, смъртта на синовете му, забравата му от света.

Разбира се, наказани по различен начин са членовете на семейството, внезапно напуснати от целия кордон ласкатели - и в предателството си, оставени сами и изолирани (по адвокатско предписание).

Силните страни на филма

Може би най-голямото предимство на филма е моментът, в който той излиза - в зората на серии от други Понци схеми, свързани с ICO, със стойността на Биткойн и др.

Някои слабости

Филмът е малко банализиран, приемайки хипотезата на семейството, като не оставя някои подробности на преценката на зрителя, а ги поднася като факти. Може би въздействието би било по-силно с малко по-кратък филм и повече факти - например, как съпругата на Бърни, Рут, е харчела по 150 хиляди долара на ден в дните преди Коледа, или как обкръжението на Мадоф е изтеглило над 750 милиона долара в 90-те дни преди фалита.