...за министър Чичибаба

политика,общество

На път за морето в колата слушахме ранните албуми на Ъпсурт, попадайки на “Мама”:

Ако се заслушате, песента започва с възглас “Чичибаба!” - но Васил Чичибаба ли? Министър на земеделието в правителството на Жан Виденов, което ни върна опашките за хляб през 1996?

google “чичибаба” - хоп! - статия от 1999,

Няма виновни за зърнената криза от 1995 г. - официално. Софийският градски съд във вторник оправда единствените обвинени за острия недостиг на зърно и спекулата по времето на Жан Виденов, довели до рязък скок в цената на брашното и хляба, истерия сред хората и опашки пред магазините и предшествали кошмарната хиперинфлация една година по-късно.

“Вече 12 години нося на плещите си едно несправедливо обвинение”, каза на излизане от съда Чичибаба и допълни, че процесът срещу него е бил политически.

Политически - сигурно, но пък и хляб нямаше:

Според тезата, която поддържаха двама главни прокурори, Васил Чичибаба е ощетил държавата с 66 млн. долара, тъй кат,о докато е ръководил Министерството на земеделието, от България са изнесени 990 хил. тона пшеница, въпреки че в страната са останали крайно недостатъчни количества. […] фирми са купували житото по 160 лв. за тон, като е трябвало да го върнат в складовете на резерва на следващата година. През това време обаче те са препродавали стоката на цена от 360 лв. […] държавата се явявала “кредитор на тази далавера”.

Та така - връщайки се толкова назад, към генезиса на прехода, дебнат все същите ченгета от ДС (самият Чичибаба), все същите клишета за “политически акции” и несправедливост, все същото точене на държавата - и така вече второ поколение.

Може би не е случайно, че “морето”, към което съм тръгнал, е в Гърция. Все пак и за туристическите изцепки това лято виновни няма, няма и да има.