...за Истанбул

Има нещо перверзно в това да се опитваш да опишеш неописуеми градове, нещо като предизвикателство за егото ти. Все пак, стотици милиони хора са посетили един град, но никой от тях не е успял да го опише. Причините за това са много, в известен смисъл световните столици предизвикват въображението ти - там нищо не е невъзможно.

Един подобен пример е Цариград - понастоящем Истанбул - пленявал съзнанието на пътешественици в продължение на петнайсет века:

Пейзаж от двата бряга

Посетих града за няколко дни, и не претендирам да съм го разгледал дори повърхностно, камо ли да мога да разказвам за него. И все пак имаше няколко епизода, които ще отекват в съзнанието ми задълго:

  • Истанбул е огоромен международен център, видимо обърнат към арабския свят. Явно комшиите съзират много по-голям потенциал на онези пазари и развиват вътрешната и външата политика в това направление. Тук не говоря само за Ердоганската национална доктрина, а за привличане на инвестиции на всички нива - манифестиращи в 5-10% надписи на арабски по улиците. Може да ви се струва незначително, но за мен е достатъчно индикативно.

  • Търсехме такси в една дъждовна сутрин. В близост до хотела имаше няколко стоянки, избрахме най-близката. Шофьорът ни предложи да минем 150 метра по-надолу по улицата, защото е дълга и еднопосочна, а в края ѝ ще можем да хванем такси в нашата посока, което да ни спести 20 лири (около 14 лева). Уау!

  • В Истанбул няма български медии. Хотелът ни разполагаше с пребогата сателитна програма от 900 арабски, немски, английски, френски, македонски(!), гръцки и румънски канала, но нито един български. Учудващо е, предвид близостта ни и потенциала на турския пазар (петия най-бързо развиващ се световен пазар не е за изпускане?), но явно е по-интересно да изясняваме защо Боевски си е в България, отколкото да развиваме международни отношения.

  • Пазарлъкът не е спрял да бъде фактор. Изобщо, ако не искате да се простите с парите си, по-добре не се подвеждайте по напористи покани от предприемчиви продавачи :)

  • Шарен и кичозен град, в който всеки може да намери нещо интересно. Доста скъп. Но и град в постоянно движение, с хилядолетна история и с население, раздвоено между традиционализма и глобализма, консервативен, но любопитен, град на два континента и много култури. Град, който трябва да посетиш.