...за палачинките

Вчера беше страхотен ден за размисъл.

Един бивш кръчмарски певец-чалгар тръгна да разтуря държавата в деня й за размисъл преди (надявам се) едни от най-важните избори в последните 25 години. За кръчмаря след малко, нека се върнем няколко години назад и проследим събитията в перспектива.

От 01.01.2008 Серьожа Станишев, в желанието си да намали влиянието на (а по онова бурно на протести време и зависимостта си от) МВР на Румен Петков създаде ДАНС - под прекия контрол на Парламента. Публична тайна беше, че ДАНС обслужваше личните интереси на тогавашния премиер.

В последните седмици се нагледахме и наслушахме на компромати от всички посоки, включително безобразно грозната история с тоалетната в Банкя и укриването от правораздавателната система. Бяха разкрити лагерите в прокуратурата, разделението, сплетните. Всъщност, прокуратурата обслужвала интереси на този или онзи. Шок!

Завесата на тази грозна картинка беше повдигната за да може вотът да бъде разводнен, повече гласове да отидат към партийни паразити като "Атака" и РЗС например, издънки на същата партия-столетница, пуснала пипалата си навсякъде в прогнилата ни държавица.

Стигна се до интервюта като това, в което конфликтите на интереси на един журналист (наричан накратко Палачинката) са толкова много, че той може да се нарече само подлога, уред, използван само при крайна нужда. Палачинката, например, не се притеснява да казва  как ходи на гости на новоизбран премиер и му прави подаръци. Не се притеснява да разказва как злоупотребява с властта си, нито как собствените му пристрастия ("Подкрепях го, защото беше добро момче, казва за Борисов Бареков") са влияели върху работата му.

Та същото това момче на повикване по плажовете на Френската Ривиера се изцепи вчера да прави добрини на народа и с присъщия си просташки маниер да разкрива най-големия заговор след 1989. Съжалявам, Палачинка, за мен ти си по-долна  измет от проститутките на Околовръстното. И на тях, и на теб, а още по-малко на ДАНС вярвам.

Иначе, скандалът е грандиозен. За мен е скандално как изобщо може партийно репрезентиран собственик на печатница да спечели обществена поръчка, но с правотоврческите способности на Искра Фидосова - толкова.

Между другото, впоследствие може да се окаже, че бюлетините са брак, но къде са прокуратурата и ДАНС сега и защо мълчат? Трябва ли да се анулират изборите заради съмнения в манипулация? Защо пак сме на тъмно, когато трябва да решаваме? Защо разни палачинки са нашите очи и уши? Защото сме позволили, затова.

Накрая, останаха две неща: да гласуваме днес и да споделим безбрежния оптимизъм и инициативност на тези младежи:


За пейки е оригиналът, но посланието е също толкова приложимо и за цяла една държава. Напред!