...за лоботомията

Лоботомията е форма на инвазивна терапия, неврохирургична процедура, използвана от 1935 до средата '60-те, за лечение на психоза. Един от основните ефекти - особено на трансорбиталната лоботомия - е чувството на спокойствие и примирение у пациентите. Възникването не е случайно, особено с оглед епидемията от психиатрични болести в резултат на Голямата депресия. Поради дългия списък странични ефекти (например, олигофрения) и с развитието на антипсихотичните лекарства, лоботомията постепенно спира да бъде прилагана.

Гледайки как сме я подкарали в последните седмици се чудя каква част от заобикалящото ме стадо се е подложило на процедурата.

Кратък преглед на историята (тази, която си спомням):

В началото БСП (нямаща нищо общо с БКП, освен историята и общите празници, както и сумарното наименование "партия-столетница") докара страната последователно до зърнена криза и фалит през 1997.

После, Костов открадна света шест пъти, три от които от себе си.

Дойде ред на царя с оправянето за 800 дни, който водеше със себе си охранител-пожарникар-ченге, Мики Маус и Милен Велчев - тези Крачун и Малчо на икономиката, финансите и всичко останало.
Мики и Милен първо разграбиха последното останало държавно - БТК (б.а. вероятно от Костов ще да са го крали, все пак той притежаваше света), после Милен собственоръчно увеличи държавния дълг посредством сенчести сделки с банката, в която е работил.
Междувременно Меглена Кунева (без угризения и уговорки) подписа затварянето на няколко реактора на АЕЦ "Козлодуй".

И когато след 800 дни българинът се почувства оправен, а в края на царския мандат - оправен два пъти, БСП се завърна като спасител на народа.
В главната роля беше първия хамстер на републиката със звучното българско име Сергей Димитриевич Станишев - прекарал точно като предния министър-председател над десет години в чужбина и също с 0 дни работен стаж. В ръководния ремикс беше вкарана и радикална малцинствена партия, разчитаща на етнически дисонанс за съществуването си.

Серж, с помощта на стълба в енергийните далавери Р. Овч. първо изкопа дупка за 2 милиарда лева в Белене, после подписа тайни споразумения за постоянно вдигане на цените на петролните доставки за България, независимо от световните котировки, а накрая завърши с газова криза в последната зима на управлението си. Правителството стана известно и с престъпните замени на държавни имоти (и тях крадяха от Костов, между другото, той продължаваше да е лошия герой в сериала), както и с въвеждането на плоския данък.

Далаверите на управленската тройка бяха толкова много и толкова големи, та на стадото му писна и реши да си назначи пожарникар-охранител-мутра. И този невероятно далновиден ход се оказа - изненада - неадекватен. А далаверките на бившите червени генералчета, ченгенца от ДС и обикновени селски хитреци продължиха с пълна сила.

Стадото се сети, че токът е скъп и поиска кръв: решиха да пожертват единствения министър в последните 10 години с IQ >120 и незаслужил раиран костюм.
Нека ви кажа една тайна за стадото - то смята, че "фискална дисциплина" е псувня, а мнението му се формира покрай Николета и Валери, Азис, Ванко-1, двете Златки, Иван и Андрей, Слави и всички знайни и незнайни пластмасови девойки все така с едно име.

Междувременно Меглена реши, че държавата е изправена пред енергийна криза, Серж установи, че плоският данък е най-лошото нещо в света след Франкенщайн, а Р. Овч. упорито се натискаше да разшири беленския пясъчник с още 16 милиарда държавни пари.

Желая на цялото стадо, желаещо сега незабавен пуч, незабравими минути в компанията на Серго С., снахата на червен генерал Меглена К., представителя на руски капитали Милен В., театралния режисьор Ахмед Д., ловецът на архари Георги Седефчов Първанов.

Някъде в последните 25 години лоботомията се е увенчала с успех.

Хубав ден & mind the orbitoclast

П.С. За да не звуча негативно, нека ви споделя моето мнение кога ще се оправим:

1. Когато потърсим сметка на всички гореизброени разбойници. Ако съдът не може да се справи - нека ги линчуваме.
2. Когато започнем да се интересуваме какво се случва, вместо да нехаем и когато започнем да мислим, вместо да се отдаваме на разгул и забрава.
3. Ако 2) и 3) са невъзможни, да си поканим германска или скандинавска администрация.