...за Марковска

Уважаема госпожо Марковска,

Пиша Ви след две седмици публично дискредитиране на институциите, обществото и морала на държавата. Две седмици лъжи, в които, изглежда, само Вие останахте да вярвате (обобщение тук). Две седмици, в които успяхте да докажете, че обществото ни допуска корупция, измама, шикалкавене, конфликт на интереси и куп порочни практики, сякаш извадени от най-тежките моменти след 1945. Доказахте също, че "преходът", в който моите родители толкова наивно вярваха, практически не се е случил, а през последните 25 години обществото ни се намира в интелектуален вакуум.

Нека се представя - казвам се Димитър Шалварджиев, и това писмо не е анонимно. С него аз Ви информирам, че няма да се примиря с назначението Ви за конституционен съдия и ще направя всичко възможно да загубите позицията си във ВАС. Защото, макар да не Ви избирам директно, заплатата Ви идва от моите данъци и от моя труд. И най-вече, защото е крайно време търпението на всички нас към хора като Вас да бъде изчерпано.

За мен Конституционен съдия е личност, уважаваща законите и Конституцията, и която  не се поставя над тях. Човек, който не би имитирал болест, когато не му е удобно да се изправи пред критиците си и пред обществото - неговия работодател. Човек, носител на качества като достойнство, чест и морал, които, изглежда, не съществуват във Вашия речник.

Административен съдия пък е личност, която на първо място познава администрацията и механизмите на управление - който уважава йерархията и не ходи при заместник-министър за изгубената си лична карта и не използва прокуратурата за проследяване на информатори.

Горд човек човек пък е онзи, който веднъж подал оставка не поглежда назад и не търси "неофициални канали" да анулира молбата си за напускане.

Никоя от горните категории не откривам у Вас, затова Ви информирам, че ще се боря с примиренческото мислене на всички, допуснали Ви до постовете, които заемате и искате да земате. Ще се боря хора като Вас да не са част от моето и бъдещето на децата ми.

В заключение - можете да пратите прокуратурата, МВР, господин Георгиев (все пак, той си позволява да вдига ръка срещу изпълнителната власт) - но трябва да знаете, че аз няма да се предам. Но никога няма да надделеете над здравия разум и мислещите хора.