...за гората

Протести, протести... Изписаха се и се изговориха тонове празни приказки за лобисткия проектозакон - чак ушите ми кървят.

Първата глупост беше, че разни неграмотници нарекоха закона "лобистки", след което друг илитерат (когото всички групово избрахме да ни ръководи, впрочем) пое микрофона и каза, разбира се, този закон е популистки в името на по-добри условия за зимни спортове. Да изходим от дефиницията на "лобистки" - отнасящ се до интересите на група хора, влияещи на правителствено решение за собствена облага. Добро утро, в кой век живеете? От поне век цялото законодателство в света е подчинено на интересите на една или друга група хора, а т.нар. "лобизъм" си е професия в САЩ. Омръзна ми случайни образи без идея от геополитика да се бият по гърдите колко много разбират и да се замерват с чуждици в ефир, приемайки, че по този начин тезата им става автоматично вярна и придобива едва ли не международна валидност. Риторичен въпрос: къде спахте, докато Хилари Клинтън посещаваше България, за да прокара закони против пиратството под генералното спонсорство на Sony?

Втората глупост е, че вече в България се организират платени контрапротести - жалък и посредствен факт за всяка уважаваща себе си демокрация. Години наред "политическият ни елит" плащаше на лумпени да съсипват протести с присъствието си, днес явно залогът е по-висок (или "елитът" е забогатял и си организира собствени митинги.

Третата глупост бе протестиращите да бъдат наричани еколози. Аз съм дипломиран инженер, не еколог. Това, че отстоявам гражданска позиция по някакъв въпрос не ме прави експерт в нея. Затова, набедени журналисти, бъдете така добри да бъдете ако не обективни, то поне прецизни. Но за журналистиката след малко.

Искаше ми се да остана обективен и да не спекулирам с позициите в конфликт, но няма как да стигна до най-скандалното в ситуацията - тезата, че без този закон няма поминък за определени региони. Епохалността на тази малоумна недомислица е неизмерима. Въпросните региони - Банско и Разлог - са сред най-богатите региони в България, изхранват се основно от туризъм и хората там работят по един сезон годишно. Самите хора са "чепати" или както ние, гражданите, го наричаме - невъзпитани и груби - към туристите. Обслужването е под всякаква критика. Базата е на 20-30 години и никой няма интерес да я обнови. Логично, парите не се изливат като водопад, но все пак са достатъчни на местните да не се налага да работят повече от един сезон годишно. Ами след като ви мързи да си обновите базата, кажете, как да ви повярвам, че още щом бъде приет закона ще се втурнете да строите ски-писти на бъдещето? А някой замислил ли се, че не само писти ни липсват за да настигнем Австрия, Швейцария и Франция?

Темата bTV

Има една определена медия с австралийски собственик, която от години се опитва да манипулира общественото мнение в полза на управляващите, независимо кои са те. Журналистическото безсилие стигна до разправии в ефир на две застаряващи моми с техни гости, поканени уж да обсъждат проблема с горите. На въпросните разправии правило номер едно в бранша - обективността - беше потъпкано с персистиращи нарицателни по адрес на протестиращите. Но тотален връх бе отразяването на контрапротестът днес, в който бяха използвани кадри от оригиналния протест: доказателствата тук.

Моля, не се възмущавайте, когато индексът на демокрация у нас бъде изчислен като най-нисък в ЕС и не се чудете защо всички разумни млади хора се изнасят. Защото Вие, драги сънародници, миришете на формалин и тоталитаризъм.