...за маркетинг моделите

Като прохождащ маркетинг анализатор съм оторизиран да ви просветля в методите на изследване на пазарите.

Започваме с генерирането на числа. Основата на този метод е, че изхождаме от 1-2 числа, които приемаме, че знаем и че са достоверни. След прости операции като деление, закръгляне и събиране добавяме 2-3 други числа. Сега вече можем да започнем магията, наречена регресия, като от досегашните 4-5 генерираме произволен брой "предвиждания", които наричаме "проекции". За да сме сигурни (е, относително сигурни), че ще уцелим поне няколко, прилагаме различни регресии - линейна (консервативна), експоненциална (оптимистична) или мултирегресия (пълна ентропия).

Следващ любим подход е триангулацията на числа. Да кажем, имате числата А и В. Сега можете спокойно да имате всички числа, които пожелаете, защото сте ги "триангулирали". "Глупак, за триангулация ти трябват три числа" - ще си помислите Вие. Аз пък ще Ви кажа, че сменяме темата (а с повече думи: че нищо не разбирате). Няколко уточнения към подхода: А и В не трябва да имат нещо общо помежду си. Например, А спокойно може да е рождената Ви дата. В пък може да е средният успех на сина Ви, откъдето да изчислите броя пингвини на Северния полюс (0). С изненада установявате, че сте прави.

Стигаме и до любимия ми метод, guesstimate. Добавих референция към Wikipedia, за да не мислите, че говоря празни приказки. Защо е имало голяма депресия? Guesstimate. Защо космологията е в задънена улица в последните години? Guesstimate. Колко ядрени отпадъци произвежда централа от 1 Гигават? Около 60 тона.

Честито, вече разбирате от моделиране на пазарите.

Няколко прогнози по-късно вече сте маркетинг експерт с дългогодишен опит и успешни проекти зад гърба си. Имате усет и колегите Ви Ви търсят заради експертната Ви оценка. Тя може да варира от цената на магданоза в Мианмар (0) до времето през уикенда (слънчево). Думите Ви имат стойността на закон. През някой уикенди се случва дори времето да сбърка (може да е пропуснало вашата прогноза?!).

Следващият път, когато се чудите защо сме в криза, знайте, че някой някъде е правил модел.